Hoe werkt de GPXgroepsmeter?

De Buurtenergiemeter,
een bijzondere bijdrage aan een duurzame en sociale wijk.

De Green Power eXchanger (GPX), ook wel bekend als Buurtenergieplatform of Buurtenergiemeter, is ontwikkeld als een ‘groepsmeter’. Het is een innovatieve toepassing voor de energietransitie, ontwikkeld door oud PGEM/Nuon/KEMA-ingenieur Egbert Bouwhuis uit Arnhem.

Het online dashboard van GPX kent twee delen: het algemene deel laat het individuele energieverbruik van de eigen woning zien, de bijzondere groepsmeter laat het actuele verbruik van groepsleden zien. Via het dashboard raken bewoners gedurende het gebruik geïnteresseerd en gemotiveerd om iets bewuster om te gaan met hun energieverbruik. De maatregelen die in huis zijn toegepast om het verbruik te beïnvloeden zijn direct zichtbaar, met een waarborg voor de persoonlijke en digitale privacy.

Het GPX-kastje

De individuele meter
Deelnemende bewoners krijgen een GPX-kastje in hun meterkast. Dit kastje verbindt de eigen elektriciteitsmeter, gasmeter (en eventueel de zonnepanelen) met het internet. Een overzichtelijk online dashboard laat vervolgens zien wat het verbruik is, de pieken in verbruik, en de hoeveelheid sluimerverbruik. In het dashboard kan de gebruiker zelf ook overzichten van bepaalde periodes maken.

Individuele meter (links) en groepsmeter

De groepsmeter
Maximaal tien huizen, met en zonder zonnepanelen, vormen samen een groep en geven via hun eigen GPX-kastje informatie door aan de online groepsmeter. Op de groepsmeter is de actuele import van elektriciteit en gas te zien en ook de invloed van de zonne-energie op het totale verbruik. En daarnaast ook de export van elektriciteit.
Via een chatfunctie, die binnenkort wordt toegevoegd, kunnen de groepsleden informatie met elkaar uitwisselen, bijvoorbeeld over zuinige apparaten of isolatiemaatregelen die bij hun type woning het meeste effect hebben. Een groepsbeheerder (een kundige vrijwilliger) ondersteunt de groep.

Samen
GPX is ontwikkeld vanuit de overtuiging dat bewust omgaan met energie klein begint, thuis, in de eigen meterkast. Toch is de toekomst ook iets gezamenlijks. Samen met je buren praten over het verduurzamen van de woningen, samen energie opslaan in een straatbatterij, samen (goedkoper) de huizen verduurzamen, samen energie inkopen …
Kortom, als groep samen ‘energieneutraal’ te worden.

Pin It on Pinterest